Koelen en vriezen

Koken op gas:
Op gas koken is de meest bekende kookvorm en is in Nederland nog steeds zeer populair. Gas heeft een directe overbrenging van hitte op de pannen.

Voordelen koken op gas:

- De warmte is goed te regelen
- Minder kans op aangebrand eten
- Speciale pannen zijn niet nodig

Nadelen koken op gas:

- Schoonmaken kan veel werk zijn

Een nieuwe trend is dan ook gas-op-glas. Dit is veel eenvoudiger schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten.

Keramisch koken:

Een keramische kookplaat werkt eigenlijk hetzelfde als een klassieke elektrische kookplaat. In plaatst van de ronde zwarte elektrische platen is deze kookplaat voorzien van een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones zijn aangegeven. Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat.

Voordelen keramische kookplaat:

- Dankzij het gladde oppervlak eenvoudig schoon te houden
- Deze kookplaten zijn vaak uitgerust zijn met knoppen in plaats van tiptoetsen

Nadelen keramische kookplaat:

- De kookplaat warmt relatief langzaam op
- De plaat blijft lang heet

Inductie koken:

Een inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Het water kookt sneller en de boter is sneller gesmolten. De De magneet is zelf geen warmtebron is, maar de combinatie van de magneet met de pan veroorzaakt warmte. Dat heeft als gevolg dat het kookoppervlak nooit zo heet is als bij een keramische of gaskookplaat.

Voordelen inductie koken:

- Etensresten branden niet in
- Inductiekookplaat koelt sneller af
- Als de pan verwijderd is, stopt het verwarmingsproces

U kunt dus nooit onbedoeld brand veroorzaken, omdat u vergeten bent 'het vuur uit te zetten'.


Heteluchtoven:

Een hete lucht oven is leverbaar op gas of stroom. Bij deze ovens blazen één of meerdere ventilators de hete lucht door de gehele oven.

Voordelen heteluchtoven
:
- De warmte wordt heel snel en heel gelijkmatig verdeeld
- Meerdere gerechten in de oven gelijktijdig garen
- Door de circulerende hitte worden de gerechten van alle zijden even warm( een taartbodem bakt mooi bruin)
- Snel en efficiënt
- Energiebesparend

Nadelen heteluchtovens:

- Gerechten drogen iets sneller uit en daarom minder geschikt om voedsel langere tijd warm te houden

Stoomovens:

Met een stoomoven kunt u koken als een echte chef. Een stoomoven gebruikt waterdamp (stoom) om voedsel mee te verhitten, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen in het voedsel blijven bewaard.

Voordelen stoomovens:
- Zeer gezonde bereidingsmethode
- Alle mineralen en vitaminen blijven behouden
- Een stoomoven werkt zeer snel
- Voedsel lange tijd warm houden op de perfecte temperatuur

Combimagnetron:

Een combimagnetron is een combinatie van een magnetron met oven. Met een combimagnetron kunt u dus ook bakken en braden. Als u een beetje vertrouwd bent met het programmeren, dan is ontdooien, garen en krokant braden/grillen van een kip het spreekwoordelijke fluitje van een cent. Grote hoeveelheden kunt u in een combi magnetron niet tegelijk bereiden.