Koken en Bakken

Bij een koel- en vrieskast heeft u keuze uit verschillende formaten en modellen die precies bij uw keuken passen.

Tafelmodel
Een tafelmodel koelkast heeft normaliter vastgestelde afmetingen. De standaard afmetingen zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. De breedte kan variëren tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel koelkast heeft een inhoud van 120 á 140 liter. Bij deze koelkast heeft u ook de mogelijkheid om de bovenzijde als werkblad te gebruiken. U kunt de koelkast inbouwen onder het werkblad in de keuken. Met een vrijstaand model is dit niet mogelijk.

Kastmodel

Een kastmodel is hoger dan een tafelmodel en heeft meestal meer inhoud. Verder is een kastmodel koelkast gelijk aan een tafelmodel koelkast. Een kastmodel heeft voldoende inhoud voor een vierpersoons huishouden. Vaak kunt u naast deze koelkast een vergelijkbaar model diepvriezer plaatsen. Een kastmodel kunt u het beste op hoogte plaatsen, zodat deze toegankelijker is dan een tafelmodel koelkast.

Koelvriescombinatie / upside-down
Koelvriescombinaties zijn te verkrijgen in vele maten. Het voordeel van dit model is dat het koel- en vriesgedeelte aparte deuren heeft. Als je producten nodig hebt uit het ene gedeelte, warmt de rest van de kast niet onnodig op door het openen van de deur. Het vriesgedeelte bij deze modellen is royaler dan bij en tafelmodel of dubbeldeurs koelkast. Bij een koelvriescombinatie en upside-down model bevindt het vriesgedeelte zich onder het koelgedeelte. Het meest gebruikte deel zit op ooghoogte. Een voordeel, u hoeft niet te bukken om iets uit de koelkast te pakken.

Amerikaans model / side-by-side

Bij een side-by-side koelkast (ook wel een Amerikaans model koelkast genoemd) zijn het koel- en vriesgedeelte naast elkaar geplaatst. Deze Amerikaanse modellen zijn populair door de enorme ruimte die erin beschikbaar is. Soms zit er in de deur een ice-dispencer waar je ijsklontjes, schaafijs of koud water uit kunt halen. Houd er wel rekening mee dat een dergelijk model aangesloten moet worden op een waterleiding.

Wijnbewaar- en wijnklimaatkasten

Een wijnbewaar- of een wijnklimaatkast is een luxe uitgevoerde koelkast met (meestal houten) leggers/draagplateaus geschikt als wijnflessenopslag. Door het gebruik van een wijnbewaar- of wijnklimaatkast kunt u de wijn op de geschikte temperatuur bewaren en perfect in conditie blijft. Het belangrijkste verschil tussen de wijnbewaarkast en de wijnklimaatkast is dat de wijnbewaarkast één temperatuur geeft die ingesteld kan worden en de wijnklimaatkast meerder instellingen heeft.

Diepvrieskast

Een diepvrieskast gaat open door middel van een deur die links of rechts draaiend is. Het is een stuk overzichtelijker om een diepvrieskast met laden aan te schaffen. U vindt de producten dan eenvoudiger terug.

Het praktische aan een tafelmodel vriezer is dat deze vaak gecombineerd kan worden met een tafelmodel koelkast. Ze kunnen dan naast elkaar of boven elkaar geplaatst worden. Een diepvries krijgt naarmate zijn vriescapaciteit een aantal sterren toegewezen. Vrijwel alle diepvriezers hebben de vriesklasse van 4 sterren. Het is pas mogelijk om in een 4 sterren vriezer producten in te vriezen. Bij een koelkast met vriesvak moet u nog wel op het aantal sterren letten. Bij de goedkopere modellen komt 1 of 2 sterren nog wel voor. Deze zijn dan alleen geschikt voor het bewaren van ijsjes en ijsklontjes.