Wasemkap

Een wasemkap, ook wel een afzuigkap genoemd, voert kookluchtjes en vocht af tijdens het koken. U houdt een schonere keuken. In de meeste keukens zijn afzuigkappen niet meer weg te denken.

Soorten afzuigkappen

U heeft keuze uit verschillende modellen afzuigkappen, zoals het eilandmodel, het schouwmodel en de vlakschermkap. Zo bestaan er twee hoofdtypen afzuigkappen: afzuigkappen met motor (een of twee motoren) en afzuigkappen zonder motor. Afzuigkappen zonder motor hebben een eigen externe motor of ze kunnen worden aangesloten op het centrale ventilatiesysteem. De motor van het mechanische ventilatiesysteem die in de woning of appartement aanwezig is voert dan de kookluchtjes af.

Vermogen

Het maximale vermogen van de afzuigkappen is aangegeven in m3 per uur. Dit is de capaciteit die hoort bij vrij afzuigen. In de praktijk is de capaciteit lager. Hoeveel lager, dat is afhankelijk van de weerstand van het afvoerkanaal. Het vermogen van een afzuigkap ligt tussen de 200 en 800 m3 per uur. U kunt zelf het benodigde vermogen voor uw keuken berekenen: als de afzuigkap in de laagste snelheid de lucht in de keuken 8 tot 10 keer per uur kan verversen, dan heeft u een goede afzuigkap.

Geluidsniveau

Naarmate u de afzuigkap harder laat afzuigen, produceert de afzuigkap meer geluid. Dit kan erg vervelend en zelfs storend zijn, vooral in een open keuken. Het maximale geluidsniveau van de afzuigkap wordt weergegeven in decibel. Een afzuigkap met een geluidsniveau van minder dan 50 decibel is een stille afzuigkap.